Öğrencilik hayatında beslenmeye dikkat edilmediği takdirde kilo almak kaçınılmazdır. Öğrenciler için diyet bu nedenle büyük önem taşır.
Öğrenciler için diyet listesinde her evde bulunabilecek türden gıdalara rastlamak mümkün olurken, çok daha ekonomik şekilde diyeti sürdürmeye devam edebilirsiniz. İşte öğrencilerin sağlık ve kilo kontrolü için uyması gereken diyet listesi.
Kahvaltı (08:00 ile 10:00 Arası)
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- Haşlanmış yumurta
- 5 tane zeytin
- Sınırsız domates, yeşillik veya biber
- Şekersiz çay
- Kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
Öğlen (11:00 ile 12:00 Arası)
- 1 kase yoğurt veya bir avuç kuruyemiş veya mevsim meyvesi
Akşam (18:00 ile 20:00 Arası)
- 1 Kase sebze çorbası
- 6 yemek kaşığı kadar sebze yemeği
- Yeşillik salatası
- 1 adet tam buğday ekmeği
- 5 kaşık bulgur pilavı
Ara Öğün (22:00-00:00 Arası)
- 1 kase yulaflı yoğurt veya 1 bardak süt
- Gün
Kahvaltı
- 1 dilim light ekmek veya tam buğdaylı ekmek
- Yağsız peynir
- Domates, salatalık, biber
- Şekersiz çay
Öğlen
- 2 dilim light ekmek
- 1 bardak light ayran
- 200 gram haşlanmış tavuk göğsü
Akşam
- Sebze çorbası
- Meyve salatası
- Kıymalı ıspanak ve yoğurt
Öğrenci Diyeti Sırasında Diğer Tüketilebilecekler
Öğrenci diyeti sırasında kahvaltıda şekersiz sıkma meyve suyu, çavdar ekmeği, yeşilbiber, domates tüketilebilir. Şekersiz sıkma meyve suyu tercih edildiğinde kilo alma riski olduğundan dolayı meyve suyunun küçük bardakta tüketilmesi gerekir. Zeytinde aynı şekilde fazlası kilo aldırabileceğinden dolayı kahvaltıda en fazla dört adet tüketilmelidir. Ayrıca kahvaltıda bitkisel çay, peynirli yağsız tost ve istenilen sebzelerde tüketilebilir.
Öğle yemeği: Öğle yemeklerinde peynir, yeşillik, domates ve salatalıktan oluşan bir sandviç hazırlanabilir. Aynı zamanda yağsız salata, yağsız yoğurt, biber dolması ve mevsim salata öğle yemeklerinde önerilen seçenekler arasında bulunur.
Ara Öğün: Ara öğünlerde yoğurt, sebze, meyve, salata, kuruyemiş tüketilebilir. Aynı zamanda ara öğünlerde bitki çayları, şekersiz kahve gibi çeşitli seçenekleri de gündeme alabilirsiniz.
Akşam Yemeği: Akşam yemeklerinde sevdiğiniz bir çorbayı tüketebilir veya sebze çorbasını akşam menüsüne ekleyebilirsiniz. Haşlanmış karnabahar, brokoli ve çeşitli sebzelerde akşam öğününde tüketebilecekleriniz arasındadır. Buna ek olarak hazmı son derece kolay bir hale getirdiğinden dolayı sebze pürelerini de başlangıç yemekleri olarak seçebilirsiniz. Sevdiğiniz sebzelerden yapacağınız sebze püreleri sindirim faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda uzun süren tokluk sunacaktır. Bu nedenle her akşam öğününe sevdiğiniz sebzelerden oluşan bir püreyi eklemeyi düşünebilirsiniz.
Yukarıdaki diyet programını öğrenciler rahat bir şekilde uygulayabilirler. Toplam olarak 4 öğünden meydana getirilmiş olan bu diyet programı hem besleyici hem de zahmetsiz bir diyet listesidir. Ayrıca ara öğünlere gereken önem verilerek uzun süre tokluk sağlanabilir. Öğrenci diyeti yaparak hem kilo vermeyi kolay hale getirebilir hem de sağlıklı yaşayarak vücudunuzu koruyabilirsiniz.