Beslenme

Osteoporoz, Diyabet, Kanser, Kalp Hastalıklarında Beslenme

Özellikle osteoporoz, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarında doğru beslenme son derece önemlidir.

Osteoporoz teşhisi konulmuş kişiler, beslenme ve fiziksel aktivitelere dikkat etmelidir. Kemik yapısını güçlendiren besinlerle birlikte düzenli olarak fiziksel aktivite yapılması şarttır. Bununla birlikte osteoporoz teşhisi konulmuş kişiler süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat etmelidir. Her öğünde mutlaka süt ve süt ürünleri tüketilmeli, mümkünse günde bir bardak süt, bir kase yoğurt ve 1-2 dilim peynir mutlaka tüketilmelidir. Kalsiyum açısından zengin beslenmesi gereken osteoporoz hastaları, kalsiyum açısından zengin olan pekmez ve kuru meyveler de tüketmelidir.

Fosfor açısından da zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Kemik yapımının onarımı açısından önemli olan fosfor içeren besinler de mutlaka tüketilmelidir. Et ve süt tüketimine özen gösterilmesi gerekmektedir. Kemik sağlığı açısından önemli olan D vitamini, yumurta ve balıkta bulunmaktadır. Aynı zamanda güneş ışınlarında da yüksek oranda D vitamini olduğu için mutlaka her gün düzenli olarak güneşlenmek gerekir. Her gün on dakika balkona çıkıp doğrudan güneşlenmelisiniz.

Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Diyabet hastaları beslenmelerine en çok dikkat etmeleri gereken hastalardır. Özellikle beslenmeye dikkat ederek diyabet belirli bir oranda kontrol altına alınabilir. Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir merak edenler, öncelikle doktorunuzun verdiği diyete sadık kalmanız gerekmektedir. Özellikle paketli ve şekerli ürünler mutlaka diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir. Şeker ve şekerlemeler, bal, çikolata, dondurma, helva gibi besinler, hazır meyve suyu, kurabiyeler, tatlı ve pasta tarzı yiyecekler kesinlikle tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında yer almaktadır.

Buna karşın diyabet hastaları, posa içeriği yüksek besinler tüketmelidir. Kepekli ekmek, kuru baklagiller, bulgur tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır. Diyabet hastaları beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, meyve suyu yerine yeterli düzeyde meyve, pirinç yerine de bulgur tercih etmelidir. Her öğün mutlaka sebze yemekleri ya da salata tüketilmesi gerekmektedir.

Kalp Hastalarında Beslenme

Kalp hastaları ve potansiyel kalp hastaları mutlaka beslenmelerine gereken önemi göstermelidir. Yağdaki kolesterol seviyesinin yükselmesi kalp krizi riskini arttırdığından dolayı, beslenme ve egzersize dikkat etmeniz gerekmektedir. Kalp hastalarında beslenmede en çok dikkat edilmesi gereken hayvansal yağların tüketilmemesi gerektiğidir.

Kalp sağlığınızı korumak için haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 1 gün yağsız kırmızı et tüketmeniz yararlı olacaktır. tükettiğiniz tavuk, balık ve etin yağsız olmasına ve uygun şekilde pişirilmesine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte yemeklere az miktarda yağ koymalı ve zeytinyağı kullanmayı tercih etmelisiniz. Kızartma tarzı yiyecekler yerine ızgara ya da haşlama yöntemlerini tercih etmelisiniz.

Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser hastaları, mutlaka doktorlarının vermiş olduğu diyete özen göstermelidir. Kanser hastaları mutlaka ideal kiloda olmalı ve kızartma tarzı besinler tüketmemelidir. Taze meyve ve sebze tüketmeye özen gösterilmeli, kuru baklagiller haftada bir gün tüketilmemelidir. Aynı zamanda kanser hastalarının dikkat etmesi gerekenler sigara ve alkol tüketilmemesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir