Beslenme

Süt Tüketmeyenlerde Hamile Beslenmesi

Süt tüketemeyenlerde hamile beslenmesi nasıl olmalıdır, süt alamamakla birlikte ortaya çıkan besin dengesi nasıl olur ve sebepleri nelerdir?

Hamilelik bir anne adayının en çok dikkat etmesi gereken dönemdir şüphesiz ve bu dönemde süt tüketemeyenlerde hamile beslenmesi son derece büyük bir önem teşkil etmektedir. Bilindiği üzere insan sağlığını ve özellikle bebek gelişimini en çok ilgilendiren 5 besin gurubu bulunmaktadır ve bu besin grubunun ikinci halkasını süt oluşturmaktadır. Ayrıca B2 vitaminini büyük ölçüde karşılamasının dışında oldukça zengin bir protein kaynağıdır. Tüm bunlara ek olarak yeni doğan bebeklerin sadece sütle besleniyor olmasının temel kaynaklarından biri de sütün son derece besleyici özelliğinin bulunmasıdır. Sütün bu denli önemli olmasındaki en büyük neden elbette ki sütten elde edilen kalsiyum ihtiyacıdır.

Kalsiyum Gereksinimi

Kalsiyum, bebeklerin gelişiminde en önemli minerallerden biridir. Özellikle kas gelişimi, iskelet yapısının oluşumu ve sinir sisteminin gelişmesi, kalp ve enzim oluşumunun oluşması gibi hayati etkenlerin başlıca besin kaynağı kalsiyum olarak belirlenmiştir. Buna göre süt bir bebeğin gelişimindeki besin değerleri açısından en önemli ikinci besin grubunda yer almaktadır. Ancak süt bazı anneler tarafından tüketilemeyebilir ve vücutta kalsiyum ihtiyacı büyük ölçüde hissedilir.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olarak bilimsel açıklama getirilen süt tüketmeme veya süt tüketememe durumu karşısında oldukça ciddi önlemler alınması gerekmektedir. Zira vücut gelişiminde bu kadar öneme sahip olan bir mineralin kullanılamıyor olması şüphesiz bebek gelişimini son derece olumsuz etkileyecektir. Çünkü kalsiyum 8 haftalık bir bebekte en büyük mineral ihtiyacı anlamını taşır ve gebelik süresinde yüksek tansiyona karşı da koruyucu bir etkisi bulunmaktadır.

Kalsiyum Eksikliğinin Ortaya Çıkardığı Sorunlar

Süt tüketemeyenlerde hamilelik son derece büyük bir kalsiyum eksikliği ortaya çıkarır ve bu eksiklik gelişimde başlıca sorunlara yol açar. Bu sorunlar kısaca şöyledir:

1. Kalsiyum eksikliği en çok ödem oluşumunda karşımıza çıkar. Bu eksiklik preeklemsi ve toksik bir durumu da beraberinde getirmektedir. Son derece tehlikeli olan bu durumda gelişim büyük bir tehdit altıda kalır. Yüksek tansiyon annede son derece büyük ruhsal sorunlar ortaya çıkardığı gibi bebeğin gelişimini de kötü etkileyecektir.

2. Hipertansiyon: Kalsiyum eksikliği gebeliğe bağlı olarak hipertansiyon oluşumunu hızlandırır. Annenin kalp ritminde ciddi sorunlar ortaya çıkarır ve kalp hastalıklarının önünü açar.

3. İskelet ve doku oluşumunda bozukluklar: Kalsiyum eksikliği özellikle iskelet oluşumunda oldukça büyük bir sorun teşkil eder. Hamilelik süresinde en önemli unsurlardan biri de iskelet ve doku oluşumudur. Ancak bu oluşum büyük bir sorunla karşılaşır ve sağlıksız bir şekilde oluşuma neden olur. Sakat doğumların büyük ölçüde birinci dereceden kaynağı kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Süt Tüketim Sorunu

Süt tüketememenin en büyük nedenlerinden biri mide bulantısı, kusma ve buna bağlı komplikasyonlardır. Bu nedenle de anne adaylarının süt tüketimine karşı alerjik duruma benzeyen yan etkileri görülür. Bunun nedeni aslında süt içinde bulunan ve laktoz denilen bir şeker türünün bağırsaklarda sindirilemiyor olmasıdır. Laktoz bağırsaklarda bulunan laktaz enziminin eksikliği nedeniyle sindirilemez ve bu mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi etiler gösterir. Bu süt tüketimini tamamen etkiler ve tüketim zorlaşır.

Laktozsuz Süt Ürünleri Tüketimi

Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için laktoz sindirimini gerektirmeyen ancak sütten üretilmiş gıdalar tüketilmelidir. Örneğin peynir oldukça zengin kalsiyum içerir. Ayrıç laktozu alınmış süt tüketimi de anne adayı için uygundur ve kalsiyum oranında eksilme görülmez. Ayrıca gaz oluşumunu da azaltmaktadır. Unutulmaması gereken en önemli kural bir anne adayının günde en az 1200 mg kalsiyum alması gerektiğidir. Bu oranda kalsiyumu süt veya süt ürünleri dışında karşılamak oldukça zordur. Bu nedenle laktozsuz ve yoğurt, peynir gibi gıdalar tüketilerek kalsiyum ihtiyacı karşılanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir