Bitkisel, Sağlık

Zayıflama İlaçlarının Yarar ve Zaraları

Kilo vermek isteyen kişilerin diyetler ve fiziksel egzersizlerin yanı sıra zayıflama ilacı kullanmayı tercih eden kişilerde bazı sorunlar oluşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre uzman diyetisyenler aracılığı ile kilo vermek isteyen kişiler öncelikle diyet programı ve düzenli egzersiz programı için destek alması gerekmektedir. Ancak diyet ve egzersiz programlarına yanıt vermeyen ve kilo kaybı yaşayan kişiler doktor kontrolü altında zayıflama ilacını kullanabilir. Zayıflama ilaçlarında yanıt vermeyen durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Zayıflama ilaçları içeriği ile vücutta farklı etkenlere neden olur ve kişinin kilo vermesini sağlar. Ancak bu yöntem zayıflamak isteyenlerin ikinci seçeneği olmalıdır. Çünkü daha sağlıklı bir şekilde kilo vermek yerine direk zayıflama ilaçlarını kullanmak sağlık problemleri oluşturabilir. Diyet yapmakta zorlanan ve diyet tedavisine yanıt vermeyen kişiler doktor eşliğinde zayıflama ilaçlarını kullanabilir. Bazı durumlarda zayıflama ilaçları vücutta bulunan besin emilimini azaltarak kişide iştahı kapatıp kilo vermesini sağlamaktadır.

Hangi Zayıflama İlaçları Kullanılmalıdır?

Türkiye de ruhsatlı olarak satılan 2 çeşit zayıflama ilacı vardır. Bunlardan biri beyinde tokluk hissini oluşturarak kişinin günlük ihtiyacını %20 oranında azaltmaktadır. Ancak yakın tarihte bu ilacın kalp krizi riskini artırdığına yönelik düşüncelerin oluşması ilaç bu ilaç piyasadan kaldırılmıştır. Diğer zayıflama ilacının etken maddesi ise orlistat’ dır. Orlistat, bağırsakların besinleri emmesini engelleyerek direk vücuttan atılmasını sağlıyor. Dolayısı ile yağlar vücutta depolanmadan direk bağırsak aracılığı ile atılıyor. Ancak bu ilaç kesinlikle doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.

Orlistat içeren ilaçların kullanımında düşük yağ oranlı diyetler tercih edilmelidir. Aksi halde ilacı kullanan kişiler ishal olabilir. Bu doğrultuda orlistat ilacını kullanacak kişiler diyetisyen eşliğinde diyet listesini oluşturmalıdır. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri’ nin yetersiz olması ile bazı sağlık sorunları görülebilir. Ancak Türkiye de satılan ruhsatlı ilaçların yanı sıra internette ve hemen hemen her yerde karşımıza çıkacak çeşit çeşit zayıflama ilaçları vardır. Söylentilere göre bitkisel, destek diyeti ya da bitkisel hap adı altında satılan zayıflama ilaçları değildir. Unutulmaması gereken bir unsur vardır. İlaçların bilinçsizce ve yanlış kullanımında sağlığınız için ciddi anlamda sorunlar teşkil edilebilir. Bu nedenle piyasada satılan zayıflama ilaçları yararlı değil tam aksine zararlıdır.

Zayıflama İlacının Olumlu Etkileri Nelerdir?

Zayıflama ilaçlarının insan vücudu için hiçbir faydası yoktur. Yalnızca obezite tedavisi için kontrolü eşliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda zayıflama ilacı kullanırken kişinin belirli zaman dilimlerinde kan kontörlü yaptırması ve doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Ciddi anlamda obezite sorunu yaşayan kişilere destek olmanın haricinde hiçbir olumlu etkisi yoktur. Bu doğrultuda 3-5 kilo fazlası olan kişilerin kullanabileceği ilaç değildir.

 

Zayıflama İlacının Yan Etkileri Nelerdir?

Zayıflama ilaçlarının içeriğine göre yan etkileri değişkenlik göstermektedir. Orlistat içeren ilaçların yan etkileri genellikle ishal, karın şişliği, bağırsaklarda ağrı, karın ağrısı, dışkı kaçır, yağlı dışkı vb. sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ancak zorunlu bir şekilde kullanması gereken kişiler diyetisyen ile düşük yağ oranlı beslenme programına uyarak bu yan etkilerin azaltılması sağlanabilir. Bunun harici idrar yolu enfeksiyonları gibi bazı sorunlar oluşabilir.

Piyasadan toplatılan ve etkin maddelerinin kalp atım hızını artırması, kalp ritmini bozması, ağız kuruluğu, sıcak basma, kabızlık, tansiyon yükselmesi ve uykusuzluk gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Zayıflama İlacını Kimler Kullanabilir, Kimler Kullanamaz?

Zayıflama ilaçlarının çocuklar, yaşlılar ve gençlerde yan etkileri bilinmiyor. Bu nedenle bu grupta yer alan kişilerin zayıflama ilacını kullanması zararlıdır. Aynı zamanda hamile ve emziren anneler kullanıma uygun değildir. Sadece doktor kontörlü altında obezite sorunu yaşayan kişilerin kullanması gerekmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir